+31 024 329 52 00
Harting

Ogen gaan achteruit, wat nu?

Brillen Nieuw Optometrie Optometrie Oogzorg Ogen Tips Opticien Weetjes over ogen
alle blogberichten

Ogen gaan achteruit, wat nu?

Het kan voorkomen dat je in toenemende mate merkt dat je ogen achteruit gaan. Dit kan een nogal verontrustend gevoel geven, maar in sommige gevallen is het een logisch gevolg van de natuur of hoe jijzelf met je ogen omgaat. Maar wat zijn deze oorzaken nou precies en wat kan je eraan doen om te voorkomen dat je ogen achteruit gaan?

Waarom gaan mijn ogen achteruit?

Ouderdomsverziendheid

Een veel voorkomende reden waarom ogen minder goed gaan werken, is ouderdom. Het is simpelweg een gegeven dat het ouder worden ook met zich meebrengt dat de ogen verouderen. Zo heb je de zogenaamde ouderdomsverziendheid, ook wel Presbyopie genoemd. Doordat het oog ouder wordt, verslechtert de elasticiteit van de ooglens en wordt het lastiger om het beeld dat je ziet scherp te stellen. Hierdoor kan het lastiger worden om bijvoorbeeld een tekst van dichtbij te lezen of kleine lettertjes te zien. Daarnaast kunnen de traanbuisjes van de ogen minder goed gaan werken. Naarmate iemand ouder wordt is de kans namelijk groter dat er minder traanvocht wordt aangemaakt. Dit heeft als gevolg dat er droge en geïrriteerde ogen ontstaan.

Ogen achteruit door gebruik van computer-, tablet- en telefoon schermen

Een ander veel voorkomende reden waarom ogen achteruit gaan is het gebruik van digitale schermen die je veel te dicht bij je ogen houdt. Wanneer je bijvoorbeeld veel naar een scherm moet kijken op je werk of als je urenlang blijft kijken op social media dan kunnen je ogen een myopie-afwijking (veraf slechter zien) ontwikkelen. Vooral bij kinderen kan dit erg vervelend zijn, aangezien het vele gebruik van digitale schermen kinderen sneller bijziend kunnen worden en zij eerder een bril moeten gaan dragen. Zeker bij kinderen die een aanleg hebben voor het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het daarom van belang om hier op tijd bij te zijn. Dus gaan de ogen van jouw kind snel achteruit? Neem dan direct contact met ons op, zodat onze myopie-management experts er alles aan kunnen doen om bijziendheid te voorkomen.

Ook voor volwassenen kan het schadelijk zijn om constant naar een beeldscherm te kijken. Zeker tijdens de huidige corona-crisis is contact met vrienden en collega’s vaak via een Zoom-sessie, Microsoft Teams of via Whatsapp en social media. De beeldschermtijd is daarom voor veel mensen exponentieel toegenomen. Een groot nadeel van digitale beeldschermen is dat deze blauw licht uitstralen. Een overdosis aan dit blauwe licht kan schadelijk zijn voor de ogen en uiteindelijk voor een vervroegde maculadegeneratie (d.w.z. wazige vlek in het midden van het gezichtsveld) zorgen.

In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij een kantoorbaan) is het onvermijdelijk dat je veel gebruik maakt van computerschermen. Probeer in dat geval dan elke 20 minuten eventjes weg te kijken van je scherm en je ogen wat rust te geven. Dit kan al erg veel schelen bij het voorkomen van een vroegtijdig oogprobleem.
Merk je toch dat je ogen achteruit gaan? Wees er dan op tijd bij en maak een afspraak bij 1 van onze oogexperts.