Wij zijn er even tussenuit van 16/07 t/m 29/07/2024. Via de site of mail kan een afspraak gemaakt worden voor na de vakantie.

+31 024 329 52 00
Harting

Beslagen brillenglazen: Wat nu?

Brillen Ogen Tips Weetjes over ogen
alle blogberichten

Hoe voorkom je beslagen brillenglazen bij het dragen van een mondkapje?

In de huidige corona crisis wordt het steeds normaler om een mondkapje te dragen. Sommige mensen vinden het dragen van een mondkapje sowieso al een probleem, maar voor brildragers kan dit voor een extra probleempje zorgen: beslagen brillenglazen. Tijdens het boodschappen doen is het dan ook erg moeilijk om de juiste artikelen uit de schappen te halen. Vervelend dus! Maar hoe komt het nou dat juist met zo’n mondkapje de brillenglazen beslaan? En wat kan je eraan doen om dit te voorkomen? Lees snel verder voor tips & tricks.

Waarom beslaan brillenglazen?

Het beslaan van de brillenglazen heeft te maken met warme en koude luchtstromen. Het fenomeen heb je vast wel eens gezien tijdens het rijden met de auto. Als het koud buiten is dan zullen de autoruiten ook langzaam kouder worden. Wanneer dan de verwarming in de auto wordt aangezet, komt er warme lucht tegen het koude raam aan en zal deze lucht veranderen in kleine waterdruppeltjes (ook wel condens genoemd). Deze condens laat jouw autoruiten beslaan, waardoor je eventjes slecht er doorheen kan kijken.

Wat moet je doen als je bril beslaat met een mondkapje?

Hetzelfde fenomeen gebeurt ook bij het dragen van een mondkapje. De bril is over het algemeen op kamertemperatuur (20 ºC) óf kouder wanneer je buiten loopt. Bij het uitademen zorgt het mondkapje ervoor dat de warme lucht niet gemakkelijk weg kan, en zal de lucht daarom via de zijkanten van het mondkapje naar buiten gaan (dus ook via de bovenkant). Als deze warme lucht dan langs de koudere bril gaat, ontstaat er condens op de bril en is het tijdelijk even lastig om door de beslagen brillenglazen te kijken.

Hoe voorkom je beslagen brillenglazen?

Er zijn een aantal trucjes waarmee je kan voorkomen dat jouw brillenglazen beslaan bij het dragen van een mondkapje.

Mondkapje bij neus aan laten sluiten

Allereerst kun je ervoor zorgen dat het mondkapje goed aansluit bij de neus. Dit kun je doen door het mondkapje naar de neus te vormen, waardoor de warme lucht eerder naar de zijkanten of onderkant van het mondkapje gaat en dus niet langs de bril komt.

Anti-condens sprays voor brillen

Daarnaast bestaan er zogenaamde anti-condens sprays. Zoals de naam al suggereert zijn dit speciaal ontwikkelde middeltjes om te voorkomen dat er condens ontwikkelt op de brillenglazen. Deze sprays zorgen voor een laagje op de glazen waardoor de waterdruppeltjes van de condens niet op de bril terecht komen. Hierdoor kun je altijd goed blijven zien als je een mondkapje draagt.

Maak nooit jouw brillenglazen schoon met afwasmiddel of zeepsop!

Vaak wordt echter de tip gegeven om de brillenglazen met zeepsop te wassen, maar wij adviseren toch écht om dit niet te doen. Het is namelijk vooral bij kunststof brilmonturen mogelijk dat het montuur beschadigd wordt zodra bepaalde chemische middelen ermee in aanraking komen. Gebruik daarom de eerder genoemde anti-condens sprays om te voorkomen dat je brillenglazen beslaan zonder dat je montuur beschadigd raakt.

Benieuwd naar deze anti-fog sprays? Onze opticiens kunnen er alles over vertellen. Dus kom vooral langs in onze winkel en laat je adviseren!

Klik hier om een afspraak te maken.