+31 024 329 52 00
Harting

Negen leuke weetjes over jouw ogen

Brillen Zonnebrillen Optometrie Oogmode Oogzorg Ogen Lenzen Tips
alle blogberichten

Niezen met je ogen open, 10.000 keer knipperen per dag en nog meer grappige weetjes

Zien: misschien wel het belangrijkste zintuig dat we hebben. Zo’n 80% van alle informatie krijg je binnen dankzij je ogen. Net als dit blog. Ad vertelt jullie een paar leuke weetjes over je ogen, die je waarschijnlijk nog niet wist!

Knipper - de - knipper:
Gemiddeld knipper je wel 10.000 keer per dag met je ogen. Wanneer je leest, knipper je juist minder. En wanneer je praat, juist méér. Vrouwen knipperen vaker met hun ogen dan mannen. Mensen met lichte ogen knipperen ook nog eens vaker. Moet je nagaan hoeveel een pratende vrouw met blauwe ogen knippert…

Hoe kom je aan die vampierogen op foto's?:
Waarom heb je soms van die gekke rode ogen op een foto? Als je in een donkere ruimte bent, staan je pupillen wijd open. Wanneer er een foto met flitslicht wordt gemaakt, valt dit felle licht op je netvlies. Deze zit vol met kleine, rode bloedvaatjes. Die worden door de camera gevangen en dit is dus wat je ziet op de foto!

Ondersteboven en op z'n kop:
Wist je dat je eigenlijk alles ondersteboven ziet? Je ogen krijgen beelden namelijk op hun kop én in spiegelbeeld binnen. In de hersenen worden deze beelden weer omgedraaid. En dat zonder dat jij hier iets van merkt.

Kleurenblind:
Alle baby’s zijn bij de geboorte kleurenblind. Daarna blijft 0,5% van de vrouwen kleurenblind en maar liefst 8% van de mannen. Dit verschil ontstaat doordat kleurenblindheid een genetische afwijking is op het X-chromosoom. Bij vrouwen die kleurenblind zijn, moet dit op beide X-chromosomen aanwezig zijn. Maar omdat mannen maar één X-chromosoom hebben, komt het vaker voor dat zij kleurenblind zijn.

Niezen met je ogen open?:
Bijna niemand niest met zijn ogen open. Waarom dan niet? Omdat anders je ogen eruit vallen? Nee hoor, dit komt doordat de zenuwen die ervoor zorgen dat je je ogen dichtknijpt, heel dichtbij de zenuwen liggen die je laten niezen. Probeer maar eens met je ogen open te niezen? Dat lukt eigenlijk gewoon niet. De televisiepresentatoren van het programma 'Mythbusters' is het wel gelukt om te niezen met hun ogen open. Wat er toen gebeurde? Het zag er alleen maar heel raar uit.

Oogwit, een blijk van vertrouwen:
Dieren hebben geen (zichtbaar) oogwit. De mens is het enige levende wezen op aarde die dit wél heeft. Hierdoor kun je bij ons veel makkelijker zien welke kant we opkijken. Dit komt door de evolutie: door de jaren heen zijn mensen gaan samenwerken met elkaar. Het oogwit is volgens wetenschappers dus een blijk van onderling vertrouwen.

De grootste ogen ter wereld:
Van alle dieren heeft de reuzeninktvis de grootste ogen van allemaal: wel 25 centimeter doorsnee. Dat is net zo groot als een volleybal! Deze grote ogen heeft hij hard nodig, want de reuzeninktvis leeft in de diepste en donkerste delen van de oceaan. Alle vissen (behalve haaien) slapen trouwens met hun ogen open. Dit komt omdat vissen geen oogleden hebben.

Een derde ooglid:
Wist je dat katten en honden drie oogleden hebben? En dat dit ook voor kamelen geldt? Dit derde ooglid beschermt tegen vuil en in het geval van de kameel vooral tegen opwaaiend zand. Best wel handig op die zanderige vlaktes!

Met je rechteroog over je linkerschouder en met je linkeroog over je rechterschouder:
Nog een leuk weetje, probeer maar eens: als je je linkeroog sluit, kun je niet over je linkerschouder kijken. En dit geldt ook voor rechts. De reden: je neus.