Wij zijn er even tussenuit van 16/07 t/m 29/07/2024. Via de site of mail kan een afspraak gemaakt worden voor na de vakantie.

+31 024 329 52 00
Harting

Het is zomervakantie... Lenzen mee op vakantie?

Optometrie Oogmode Oogzorg Ogen Lenzen Tips
alle blogberichten

Zeven vakantietips van Ad!

De Ardennen, een tempel in Thailand, een tropisch eiland of de Eiffeltoren - met je lenzen in zie je alles perfect. Het is dus prettig als je je lenzen net als thuis, ook op vakantie onbezorgd kunt dragen. Met deze vakantietips van Ad wordt dat een eitje!

Neem daglenzen mee!

Daglenzen zijn altijd fijn maar voor op vakantie helemaal. Je pakt gewoon dagelijks een nieuwe set lenzen, erg makkelijk en hygienisch. Hierdoor heb je geen aparte lenzenvloeistof nodig en dat scheelt weer in je bagage.

Bewaar je lenzenvloeistof koel

Lenzenvloeistof kan het beste bewaard worden op een plek tussen de 4 en 25 graden. Als je op vakantie bent in een warm land is het belangrijk de vloeistof koel te bewaren. Zeker niet in de zon laten staan! Dit geldt ook voor je daglenzen. Zorg daarbij dat de fles goed dicht zit, met de warmte kunnen er bacteriën in komen.

Maak je lenzenhouder regelmatig schoon

Neem je liever andere lenzen mee? Dan gaat je lenzenhouder natuurlijk ook mee op reis. Thuis kun je hem met water schoonmaken, want Nederlands kraanwater is zo ongeveer het schoonste water ter wereld. In het buitenland is dat vaak anders. Daarom kun je daar het beste je lenzenhouder met lenzenvloeistof omspoelen. Of met een speciale zoutoplossing, die is vaak wat goedkoper en de meeste opticiens hebben het wel in huis. Ook prima: mineraalwater (zonder bubbeltjes) uit een flesje dat je zelf opengemaakt hebt.

Ga je zwemmen, doe dan je lenzen uit!

In zwemwater zitten veel micro-organismen die een oogontsteking kunnen veroorzaken als ze op je lenzen gaan zitten. Doe je lenzen dus uit als je gaat zwemmen! Ook chloor kan voor irritatie zorgen. Zie je helemaal niets zonder je lenzen in? Draag dan in ieder geval een zwembrilletje dat goed past.

Doe eerst je lenzen in en smeer jezelf daarna in met zonnebrandcrème

Dit lijkt logisch maar is wel belangrijk om te benoemen: eerst je lenzen in doen en daarna pas jezelf - of je man/vrouw/moeder/vader/dochter/zoon - insmeren met zonnebrandcrème. Doe je dit niet, dan krijg je de vettige crème op je lenzen en dat zorgt voor irritatie en een wazig beeld. Per ongeluk toch gebeurd? Ga niet in je ogen wrijven (dat helpt niet) maar haal je lenzen eruit en maak ze goed schoon.

Lenzenvloeistof mag niet mee in het vliegtuig

In je handbagage mag je flesjes vloeistof van 100 ml per stuk meenemen. Maximaal 10 flesjes en 1 liter in totaal. Ook al zit er minder dan 100ml in je fles lenzenvloeistof, deze mag niet mee in je handbagage. Neem de fles mee in je ruimbagage. Gebruik je daglenzen? Deze mogen wel mee in je handbagage. Stop dus een paar setjes in het plastic zakje. Wel zo handig als je koffer zoekt raakt..

Neem je bril mee!

Heb je ook een bril? Neem die dan mee op vakantie. Als je om de een of andere reden last krijgt van je ogen, kun je je bril opzetten. Voor in het vliegtuig ook heel fijn want van de airco krijg je met lenzen in vaak droge en geïrriteerde ogen. Bovendien kun je je bril gemakkelijk even afzetten, als je tijdens een lange vlucht wilt slapen. Vergeet alleen je brillenkoker niet!