+31 024 329 52 00
Harting

Wat weet jij van de ogen van jouw kleine? Laat ze testen bij onze Orthoptiste.

Brillen Optometrie Oogmode Oogzorg Bbig brillen Red Kids AVA Kids Ogen Very French Gangsters
alle blogberichten

Hoe weet je bijvoorbeeld dat jouw kind een lui oog heeft?

Je hebt vast wel eens een kindje voorbij zien komen met een pleister over zijn/haar oog. De meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen 'lui oog'. Maar wat is het nou eigenlijk en waarom dan die pleister? En nog belangrijker, wanneer weet je wanneer iemand een lui oog heeft?

Kinderen met een lui oog (amblyopie), hebben een oog dat niet helemaal meewerkt. Het gevolg daarvan is dat de ogen minder goed of zelfs helemaal niet samenwerken. Daardoor kun je met een lui oog minder goed diepte inschatten. Een lui oog ontstaat omdat de hersenen een seintje geven om maar met een oog te kijken in plaats van met beide ogen.

Een lui oog ontstaat meestal omdat...

- Een kind met één oog minder scherp ziet. Wanneer dit gebeurt, wordt automatisch vooral het goede oog gebruikt. Het slechtere oog wordt hierdoor ‘lui’. Een bril kan een lui oog voorkomen, maar wel alleen wanneer je er op tijd bij bent – en vaak kom je er pas achter als het al te laat is.

- Een kind (een beetje) scheel kijkt. Dan zie je dubbel en dat kijkt niet prettig. Op dat moment schakelen de hersenen één oog uit en geven alleen door wat het andere oog ziet. Daardoor zie je niet dubbel meer maar heb je dus wel één lui oog.

- Iemand een oogziekte heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hangend ooglid of aangeboren staar aan een oog.

Maar, hoe kom je er nou achter dat je kind een lui oog heeft? Als je kind nog heel jong is, heb je vaak niet in de gaten wat er aan de hand is. Het kan namelijk zijn dat je kind er (nog) niet veel last van heeft. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

- Je kind kijkt (een beetje) scheel: de ogen kijken niet precies dezelfde kant op.

- Je bent erachter gekomen dat je kind niet zo goed ziet, denk bijvoorbeeld aan de 'plaatjestest' op het consultatiebureau die niet goed ging. Komt het slechte zicht door het luie oog, dan ben je wel al te laat met een bril omdat het oog dan al 'lui' is.

- Je kind heeft regelmatig moeite met het pakken van spullen, hij of zij grijpt er naast of struikelt vaak. Door een lui oog, kun je slechts met één oog goed zien en daardoor kun je diepte minder goed inschatten.

Ja maar Ad, wat is er dan te doen aan een lui oog? Het belangrijkste is dat je het luie oog weer aan het werk zet. Dan kan alleen als het andere oog even niet meewerkt. Dat dwingt het luie oog namelijk om weer zelf te gaan kijken – en na een tijdje ook weer beter te gaan zien. Er zijn verschillende manieren om het luie oog weer op gang te helpen. Natuurlijk moet je dit altijd in samenspraak doen met een oogarts of orthoptist. Carmen, onze orthoptiste kan het luie oog van jouwe kleine behandelen en zorgen dat beide ogen weer scherp zien en goed samenwerken.

- Je plakt de speciale pleister op het goede oog. Hoe lang de pleister erop moet, verschilt per kind: dit kan 15 minuten per dag zijn maar kan ook een paar uur zijn.

- Mocht afplakken niet goed lukken, dan kun je ook oogdruppels in het goede oog druppelen. Die zorgen namelijk voor vaag zicht in het goede oog en daardoor moet het luie oog ook aan het werk!