+31 024 329 52 00
Harting

Wat zegt jouw oogkleur over jou?

Brillen Optometrie Oogmode Oogzorg Celebrities Ogen
alle blogberichten

Groen, blauw, grijs of bruin? Alle kleuren van de regenboog..

Je ogen zijn niet enkel de spiegels van je ziel maar ook van je hersenen. Wetenschappers hebben een duidelijk verband ontdekt tussen de kleur van je ogen en je persoonlijkheid. Maar wat zegt de kleur van je ogen dan precies over jouw karakter? Waarom hebben pasgeboren baby's vaak blauwe ogen? En hoe komt het dat sommige mensen twee verschillende kleuren ogen kunnen hebben? Deze vragen en meer beantwoordt Ad in dit blog!

Wat zegt de kleur van je ogen over je karakter?

Ongeveer 90% van de wereldbevolking heeft bruine ogen, de andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het is dus eigenlijk wel gek om te zeggen dat de kleur van je ogen iets over je karakter zou zeggen maar toch lijkt dit zo te zijn.

Groene ogen Als je groene ogen hebt, ben je creatief, nieuwsgierig en gepassioneerd. Ook ben je mysterieus waardoor je voor omstanders moeilijk in te schatten bent en velen vinden dat aantrekkelijk aan jou. Last but not least, kan je jaloers zijn.. Is het je wel eens opgevallen dat veel slechteriken uit Disney films groene ogen hebben?!

Blauwe ogen Met je blauwe ogen heb je een frisse en oprechte uitstraling, daarbij straal je speelsheid en energie uit. Je bent intelligent en competitief ingesteld, als je ergens voor gaat dan is je toewijding enorm. Daarnaast ben je trouw, relaxed en soms een beetje verlegen.

Grijze ogen Je komt verstandig over met je grijze ogen en soms zelfs een tikkeltje dominant. Maar je bent ook erg gevoelig en romantisch. Zweven is niets voor jou, je denkt helder en analytisch. Je bent een openhartig, creatief en intelligent mens!

Bruine ogen Jouw bruine ogen stralen vriendelijkheid en zelfverzekerdheid uit. Men beschouwt jou als betrouwbaar en zien je daarom als een geschikt leider. Je bent zorgzaam, loyaal en hebt een zacht karakter.

​ Jouw ouders hebben bruine ogen en jij blauwe ogen, hoe kan dat?

Dit betekent heus niet dat je van de melkboer bent.. Je DNA is verdeeld over 23 paar chromosomen. Daarop zitten heel veel verschillende genen met informatie. Die informatie bepaalt je eigenschappen maar dus ook de kleur van je ogen. Het gen dat voor bruine ogen zorgt, is sterker dan het gen dat voor blauwe ogen zorgt. Als allebei je ouders bruine ogen hebben, is bruin het sterke 'oogkleur-gen' en dan is de kans heel groot dat jouw ogen ook bruin zijn. Toch is dat niet altijd zo maar dat betekent wel dat je ouders een recessief gen voor blauwe ogen moeten hebben. Als die dan toevallig een combi maken, zorgen ze voor jouw blauwe ogen!

Waarom hebben pasgeboren baby's vaak blauwe ogen?

Pasgeboren baby's hebben nog niet al het pigment in hun ogen waarmee ze uiteindelijk door het leven zullen gaan. In de tijd na de geboorte komen er steeds meer pigmentcellen bij die kleurstoffen produceren. Hoeveel precies, is genetisch bepaald. Als je een lichte huid hebt, ga je van start met zo weinig pigment dat je ogen bij je geboorte vrijwel altijd blauw zijn. Want hoe minder pigment, hoe blauwer de ogen zijn. Maar wereldwijd hebben de meeste pasgeboren baby's grijze of heel lichtbruine ogen. Simpelweg omdat het overgrote deel van de mensheid geen lichte huid heeft – en dus als pasgeborene begint met wat meer pigment. Na ongeveer zes maanden tot drie jaar weet je pas de definitieve oogkleur van je baby.

Sommige mensen hebben twee verschillende kleuren ogen, hoe kan dat dan?

Twee totaal verschillende kleuren ogen is een zeldzame afwijking namelijk: Heterochromia Iridis. Deze oogafwijking kan erfelijk zijn maar kan ook tijdens een ziekte of na een ongeval ontstaan. Wijlen David Bowie is misschien wel de bekendste persoon met twee verschillende kleuren ogen. Maar Bowie was hier niet mee geboren. In 1962 kreeg hij een klap op zijn oog van een vriend (een oogje op hetzelfde meisje…) met een kras op zijn oogbal als gevolg. Dat zorgde voor een verlamming van de spieren die de iris samentrekken. Hierdoor stond de linker pupil van David Bowie's oog constant wijd opengesperd en reageerde niet meer op veranderingen in het licht. En dat creëert de illusie van kleurverschil ofwel de illusie van Bowie ;-)